top of page
Gaz Santrali çalışan işçiler

ENERJİ ETÜDÜ

BESENVE Enerji uzman mühendis kadrosu ile iÅŸletmenizin enerji tüketim noktalarında uluslararası standartlar doÄŸrultusunda ölçümler gerçekleÅŸtirmekte ve detaylı etüt raporları hazırlayarak, verimlilik artırıcı yatırımlarınızı doÄŸru yönlendirmenize yardımcı olmaktadır.

 

ENERJÄ° ETÜDÜ NEDÄ°R VE NEDEN YAPILIR?

Enerji etüdü, enerji tasarruf potansiyellerini, enerji atıklarını ve sera gazı emisyonlarını belirlemek, bunlarla ilgili geri kazandırıcı veya önleyici tedbirleri teknik ve ekonomik boyutları ile ortaya koymak amacıyla yapılır. Enerji etütleri kapsamında aÅŸağıdaki etüt profilleri yıllık bazda ele alınır;

 

Girdi Profili: Ä°ÅŸletmeye veya binaya giren enerji türleri (doÄŸal gaz, akaryakıt, kömür, elektrik, buhar/sıcak su, vb.), birim enerji büyüklükleri (girdilerin kWh cinsinden birim ağırlığının veya hacminin taşıdığı enerji miktarları), kullanım miktarı – zaman grafikleri.

 

Atık Profili: Isıtma/soÄŸutma sistemlerinden, enerji çevrim sistemlerinden veya üretim prosesinden çıkan deÄŸerlendirilebilir enerji atıklarının, türleri (baca gazı, sıcak gaz/su, buhar, vb), oluÅŸum nedenleri, miktar – zaman grafikleri.

 

Kayıp-Kaçak Profili: Binalardaki ve ekipmanlardaki ısı yalıtımı yetersizlikleri, ekipmanlardaki buhar/gaz/su/yakıt kaçakları/sızıntıları ve elektrik sistemlerindeki uyumsuzluklar nedeniyle kaybedilen ve önlenmesi mümkün olan enerji miktarları.

 

Verimsizlik Profili: Enerji verimsiz ekipman veya proses uygulaması nedeniyle boÅŸa harcanan ve önlenmesi mümkün olan enerji miktarları.

Ä°sraf Profili: Isıtma, soÄŸutma, aydınlatma, ofis ihtiyaçları ve benzeri alanlarda gereÄŸinden fazla kullanılan, beklemede olan veya boÅŸa çalışan ekipmanlar üzerinden israf edilen enerji miktarları.

 

Emisyon Profili: Girdi profilindeki enerji türleri bazında sera gazı miktarları.

Enerji Yönetim Profili: Ä°ÅŸletmedeki enerji yöneticisinin/yönetim biriminin, uygulanan prosedürlerin, çalışanların bilinç düzeyinin ve enerji yönetimine üst yönetici bakışının yeterliliÄŸi.

​

ENERJÄ° ETÜDÜNÜN ADIMLARI NELERDÄ°R?

 

Ön Etüt: Ä°ÅŸletmedeki veya binadaki etüt profilleri, belgeler, görüÅŸmeler, gözlemler ve gerektiÄŸinde noktasal ölçümler yardımıyla analiz edilir. Önleme ve/veya geri kazanma potansiyelleri tahmin edilir. Bunlar için uygulanabilecek önlemler, yaklaşık maliyetleri ve geri kazanım süreleri ile birlikte belirlenir. Enerji yönetim profilinde gözlenen yetersizliklerin giderilmesi için öneriler geliÅŸtirilir. Detaylı etüt kapsamına alınması gerekli görülen çalışmalar ve çalışma programı tespit edilir. Ön etüt çalışmaları ön etüt raporu ile birlikte en fazla on iÅŸ günü içerisinde tamamlanır.

 

Ön Etüt Brifingi: Ä°ÅŸletmenin üst yöneticisinin de aralarında bulunduÄŸu yöneticilere ve üst yönetimin belirlediÄŸi çalışanlara bir gün süreyle ön etüt brifingi verilir. Bu brifingde; enerji verimliliÄŸinin fayda ve maliyetleri ile birlikte genel tanıtımı, dünyadaki ve Türkiye’deki örnek uygulamalar, ön etüt sonuçları ve alınabilecek önlemler hakkında bilgiler verilir ve yararlı dokümanlar dağıtılır, brifinge katılanların soruları cevaplandırılır ve görüÅŸleri alınır, detaylı etüde ihtiyaç duyulduÄŸu ve bu etüdün sonuçlarına göre de VAP hazırlanabileceÄŸi belirtilir ve üst yönetimin kararı talep edilir.

 

Detaylı Etüt: Ön etüt sonuçlarına göre detaylı etüt kapsamına alınması uygun bulunan konularda iÅŸletme ÅŸartlarında ölçümler ve hesaplamalar yapılarak önleme ve/veya geri kazanma potansiyelleri en fazla ± %10’luk yanılma oranı ile tahmin edilir. Ön etüt ve detaylı etüt sonuçları kullanılarak uygulanabilecek önlem seçenekleri teknik ve ekonomik özellikleri ile analiz edilir. Bu kapsamda, en uygun önlemler seçilmek suretiyle daha sonra hazırlanabilecek verimlilik arttırıcı projeleri yönlendirici bilgiler ortaya konulur.

​

Raporlama: Ön etüt ve detaylı etüt raporlarının formatları 06.02.2009 tarih ve 27133 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “5627 Sayılı Enerji VerimliliÄŸi Kanunu Kapsamında Yapılacak Yetkilendirmeler, Sertifikalandırmalar, Raporlamalar ve Projeler Konusunda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında TebliÄŸ” ile belirlenmiÅŸtir.

bottom of page