top of page
06_ENERJI_YONETIMI_01.jpg

ENERJİ YÖNETİMİ

Enerji Yönetimi, enerji arz güvenliÄŸinin saÄŸlanması, dışa bağımlılığın azaltılması, çevrenin korunması ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine karşı mücadelede etkinliÄŸin arttırılması gibi hedefleri olan ulusal strateji hedeflerimizin ve enerji politikalarımızın en önemli bileÅŸenlerinden biridir. Endüstriyel iÅŸletmelerde, Ticari ve Kamu Hizmet Binalarında, Organize Sanayi Bölgelerinde, Elektrik Üretim Tesislerinde enerji yönetiminin etkin bir ÅŸekilde yürütülebilmesinden ise enerji yöneticisi veya eÄŸitim-etüt-proje sertifikasına sahip Enerji Yöneticileri sorumludur.

​

Bir iÅŸletmede enerjinin akılcı ve etkin kullanımı ile enerji tüketimini en aza indirmek ve kârı maksimize etmek suretiyle iÅŸletmenin rekabetçi konumunu güçlendirmek enerji yönetiminin hedefidir. Enerji politikası ve hedeflerini ve bu hedefleri geçekleÅŸtirmek için gerekli iÅŸlem ve yöntemleri ortaya koyan, birbiri ile iliÅŸki ve birbirini etkileyen bir dizi elementten oluÅŸan sistemdir. Enerji Yönetimi; ürün kalitesinden, güvenlikten ve çevresel koÅŸullardan taviz vermeden, üretim miktarını azaltmadan, enerjinin daha verimli kullanımı doÄŸrultusunda yapılandırılmış ve organize edilmiÅŸ disiplinli bir çalışmadır.

​

Enerji Yönetimi çerçevesinde enerji optimizasyonu yapılırken üretim süreci de gözden geçirilmek zorundadır. Böylece ürün kalitesini ve miktarını da arttırmak üzere olanaklar ve üretim kayıplarının nedeni de ortaya çıkarılabilir. Yakından izlenen sistemlerdeki her türlü kaybın yeri ve miktarı kolayca tespit edilebilir ve önlem alınarak maliyetlerin düÅŸmesi saÄŸlanabilir. Sadece enerji konusunda deÄŸil, insan gücünün kullanımı, atık hammaddede azalma ve iyileÅŸtirilmiÅŸ ürün, enerji yönetiminin tetiklediÄŸi diÄŸer yararlardır ve maliyetlerin düÅŸürülmesinde etkindir.

​

Sistemlerin incelenmesi ve enerji stratejisinin geliÅŸtirilmesi, ucuz, güvenilir ve temiz enerji imkânlarının ortay çıkarılmasını saÄŸlar. Ulusal ve uluslararası rakiplerle ürün bazındaki karşılaÅŸtırmalarla iyileÅŸtirme imkânları ve hedefleri belirlenebilmektedir. 

​

Enerji yönetimi sistemi çerçevesinde koruyucu bakım onarım çalışmaları ile donanım performansı yükselirken tesis ömrü de uzayacaktır. Ä°zleme ve koruyucu bakım onarım çalışmaları ile bakım giderlerinde de azalma saÄŸlanacaktır. Enerji yönetimi konusundaki strateji çerçevesindeki alternatif enerji senaryoları ile tesisin herhangi bir enerji kesintisi veya enerji fiyatlarındaki artışa hazırlıklı olması saÄŸlanacaktır.


Enerji Yöneticileri, çapraz bölümleri birbirine baÄŸlayabilmeli, satın alma, finans, pazarlama, tasarım ve diÄŸer sektöre özel gruplar dâhil olmak üzere farklı bölümleri enerji verimliliÄŸi konusuna ortak çalışmalar yapmaya özendirmeli, programlar oluÅŸturmalıdır.

​

Enerji yönetimi sadece üretim, bakım, kalite gibi bir departmanla sınırlı olmadığından, tüm bölümlerin desteÄŸi programın baÅŸarısı için çok önemlidir. Üst yönetimin desteÄŸinin güvence altına alınması, bir enerji yöneticisinin baÅŸarısı için çok önemli olan bir baÅŸka önemli faktörüdür. Sürdürülebilir ve etkili bir enerji yönetimi programı, üst yönetimin onayını gerektirir. Yukarıdan aÅŸağıya destek olmadan, enerji yönetimi yetersiz kalacaktır.

 

Enerji Yöneticileri yalnızca enerji tüketim verilerine odaklanmış olsa da, artık su ve karbon emisyonları gibi diÄŸer kaynakları da takip etmelidir.

​

Enerji yönetimi statik deÄŸildir, kuruluÅŸların karşı karşıya kalacağı zorlukları ve talepleri karşılaması gereken devam eden bir süreçtir. Projelerin sürekli desteklenmesini ve baÅŸarısını saÄŸlamak için Anahtar Performans Göstergelerini kullanarak ilerlemeyi deÄŸerlendirmek ve deÄŸiÅŸtirmek için önemli enerji kullanıcıları ile iÅŸbirliÄŸi halinde çalışmalıdır.

​

Enerji Yöneticileri iÅŸletmenin üst yönetiminden müÅŸterilerine kadar iÅŸbirliÄŸi içinde çalışmalı, enerji verimliliÄŸi fırsatları araÅŸtırmak, portföy genelinde tüketimi azaltmak ve temel performans göstergelerini belirlemek için özel ve uygulanabilir öneriler sunmalıdır.

​

Enerji Yöneticileri sermaye yoÄŸun enerji programlarına liderlik edebilmeli, yürütme toplantıları, paydaÅŸ görüÅŸmeleri ve veri analizi yoluyla projelerin doÄŸru bir ÅŸekilde uygulandığından emin olmalıdır. Bu yaklaşım, enerji projelerinin tanımlamasına ve önceliklendirmesine, örgütsel bir anlayış yaratılmasına ve programın baÅŸarısını desteklemek için diÄŸer birimlerin katılımına ve kaynak aktarılmasına yardımcı olacaktır.


Enerji Yönetimi konusunda danışmanlık almak isterseniz, BESENVE Enerji, uzman kadrosu ile hizmetinizdedir.

bottom of page